Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 10 augusti 2018

Samhällsvetenskap

Inriktningen samhällsvetenskap ger kunskap om samhällsstrukturer och livsvillkor genom att studera individen, gruppen och samhället.

Du lär dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du arbetar mycket med fördjupning inom samhällskunskap och historia.

Du tränar på att tolka och förklara samhällsfrågor. En viktig del är att du lär dig använda samhällsvetenskapliga metoder när du studerar din omgivning.

Vill du läsa samhällsvetenskapsprogrammet på engelska? International Social Science har en tydlig internationell profil och förbereder dig för fortsatta studier på universitet i Sverige och utomlands.

Läs mer om international social science.

Vi erbjuder två olika fördjupningspaket:

 • Diplomaten:
  Genom ett tydligt fokus på en mångfald av internationella frågor får du en ökad förståelse för hur världen fungerar. Du blir också väl förberedd för vidare studier på universitet och högskola.

  Vi ger dig perspektiv på globaliseringens effekter och på hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Alla dessa delar får också en teoretisk förankring i kurserna internationella relationer, en global och hållbar värld (geografi 2) och global historia (samhällsvetenskapliga specialisering).

  Under Borgarskolans årliga FN-rollspel är du inte längre bara elev – utan även diplomat. Du som väljer Diplomaten deltar i studiebesök hos bland annat FN i Köpenhamn.

 • Brott och straff:
  Du får en ökad förståelse för olika samhällsförhållanden och om hur vi människor formas av och skapar samhällen, kulturer och identiteter. Bland annat får du fördjupade kunskaper om orsakerna bakom brottslighet och andra former av avvikande beteende.

  Här ingår kurserna Kriminologi, Rättspsykologi, Sociologi och Filosofi.

  I samtliga kurser inom Brott och straff kombineras teoretiska och praktiska kunskaper och du får möjlighet att möta olika samhällsaktörer, som t.ex. poliser, forskare och jurister.

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng


Föreslagna ämnen:
Matematik 3b,100 p
Engelska 7,100 p
Naturkunskap 2,100 p
Moderna språk,100 p


Se hela listan
PROGRAM­FÖRDJUPNING
sammanlagt 300 poäng
Välj ett av nedan paket.

Diplomaten:
Internationella relationer,100 p
En global och hållbar värld – samhällsvetenskaplig specialisering, 100 p
Global historia – samhällsvetenskaplig specialisering, 100 p

Brott och straff:
Sociologi, 100 p
psykologi 2b, 50 p
Filosofi 2, 50 p
Kriminologi – samhällsvetenskaplig specialisering, 100 p

Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. *

Foto: Frasse Franzén & Freddy Billqvist