Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 03 februari 2021

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område men också för studier inom andra ämnesområden.

Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som vill få en ökad förståelse om hur världen fungerar. Du får en bred grund inom samhällsvetenskap med fokus på bland annat demokratifrågor och levnadsvillkor men också samspelet mellan individ och samhälle.

Vi bygger konkret förståelse för lokala, nationella och internationella frågor som mänskliga rättigheter, globalisering, social utveckling och miljöfrågor. Detta sker bland annat genom FN-rollspel, studiebesök i riksdagen och intressanta föreläsare. Programmet erbjuder även möjlighet att delta i studieresor utomlands i Europa och Asien.

Mänskligt beteende

För dig som är speciellt intresserad av att lära dig mer om mänskligt beteende både som individer och i grupp, och hur vi påverkar och påverkas av våra sociala sammanhang, erbjuder vi på vår samhällsinriktning beteendevetenskapliga fördjupningskurser i psykologi (psykologi 2a + 2b), sociologi, interkulturell kommunikation, filosofi och kriminologi.

Internationella samhällsfrågor

För dig som vill fördjupa dina kunskaper om, och ditt engagemang i, internationella samhällsfrågor, global politik och historia samt hållbarhetsfrågor erbjuder vi en internationell inriktning av vårt samhällsprogram med fördjupningskurser i internationella relationer, global historia samt kursen en global och hållbar värld.

Se filmerna om samhällsvetenskapsprogrammet:

NYTT: Klicka här för att se en kort film om vilka inriktningar som finns inom samhällsvetenskap här på Borgarskolan.länk till annan webbplats

Klicka här för att se elever och lärare pratar om samhällsvetenskapsprogrammet.länk till annan webbplats

Klicka här för att se några elever som går årskurs 1 på samhälle internationell (SI) pratar lite om hur det har gått för dem hittills.länk till annan webbplats

Klicka här för att se en lärarledd presentation av samhällsvetenskapsprogrammet.länk till annan webbplats

Meritvärden 2020

Se de slutliga meritvärden för Malmö 2020länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, program för program.

Inriktningen Samhällsvetenskap ger kunskap om samhällsstrukturer och livsvillkor genom att studera individen, gruppen och samhället.

Läs mer om inriktningen Samhällsvetenskap (SA)

Inriktning Samhällsprogrammet med internationell specialisering (SI) är en utbildning med egen sökväg för dig som vill fördjupa dina studier i internationell politik, globala miljö- och klimatfrågor, fredsfrågor, global ekonomi och studier om mänskliga rättigheter. Allt ur ett historiskt, nutida, framtida och internationellt perspektiv.

Läs mer om Samhällsprogram med internationell specialisering (SI)

POÄNGPLAN
SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

1150 poängEngelska (5-6)

200 pHistoria

100 pIdrott och hälsa

100 pMatematik (1b-2b)

200 pNaturkunskap

100 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

100 pSvenska (1-3) / Svenska som andraspråk (1-3)

300 pProgramgemensamma ämnen

300 poängFilosofi (1)

50 pPsykologi (1)

50 pModerna språk

200 pInriktningsämnen

450 poängInriktning samhällsvetenskap
Geografi (1)

100 pHistoria (2)

100 pReligionskunskap (2)

50 pSamhällskunskap (2-3)

200 p 
Individuella val (se inriktning)

200 pProgramfördjupning (se inriktning)

300 pGymnasiearbete

100 p


Foto: Freddy Billqvist